20/9/14

Ο πρώτος σας Μαραθώνιος - Μέρος 4ο

ΦΑΤΕ ΣΑΝ ΑΘΛΗΤΕΣ

Πέντε κανόνες καθημερινής διατροφής όταν κάνετε προπόνηση

1. ΜΗ ΤΡΕΧΕΤΕ ΑΔΕΙΟΙ 
Φάτε ένα σνακ των 200 θερμίδων, τουλάχιστον μία ώρα πριν από το τρέξιμο, έτσι ώστε να έχετε ενέργεια ενώ είστε στο δρόμο. Αν βγείτε με άδειο στομάχι, δεν θα είστε σε θέση να πάτε ούτε μακριά ούτε γρήγορα.

2. ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ 
Μείνετε ενυδατωμένοι. Κάθε μέρα, φροντίστε να πίνετε το 1/30 του βάρους σας σε λίτρα. Δηλαδή, αν το βάρος σας είναι 55 κιλά, πιείτε 1,8 λίτρα την ημέρα. Αν ζυγίζετε 82 κιλά, πιείτε 2,7 λίτρα την ημέρα.

3. ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμων του σώματος, αλλά η πρωτεΐνη και το λίπος είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Η πρωτεΐνη βοηθά στην ανοικοδόμηση του μυϊκού ιστού και τα ακόρεστα λιπαρά βοηθούν να είναι η καρδιά υγιής και προλαμβάνουν τους τραυματισμούς. Να είστε βέβαιος ότι παίρνετε και τα τρία θρεπτικά συστατικά σε κάθε γεύμα.

4. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Κάντε το αυτό για τρεις συνεχόμενες ημέρες ώστε να αποκτήσετε μια αίσθηση των θερμίδων και της πρόσληψης λίπους, τη συνολική ποικιλία τροφίμων και για να δείτε αν παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Έπειτα, κάντε τις ανάλογες προσαρμογές.

5. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΕΞΩ
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξεκινήσετε ένα μεγάλο τρέξιμο μετά από ξενύχτι ή νιώθοντας φουσκωμένος  από αυτό το δέκατο μπισκότο σοκολάτας. Ακολουθήστε τον κανόνα 80-20, το 80 τοις εκατό του χρόνου, να είστε προσεκτικοί και να τρώνε υγιεινά - το 20 τοις εκατό του χρόνου, δώστε στον εαυτό σας κάποια περιθώρια να ικανοποιηθείτε.

RUNNER'S WORLD
Μετάφραση: Μελίνα Παππά